In de nacht van de vleermuis worden in heel Europa vleermuisexcursies gegeven. De kans voor jong en oud om meer over de heersers van de nacht te weten te komen, en ze zelfs te horen en zien vliegen... Ook in onze boomgaard is er een excursie.  Geef je op bij Jasja:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 14 mei is er weer een wens van onze boomgaard in vervulling gegaan. We zijn begonnen met het bouwen van een insecten/bijenhotel. Dit project wilden we samen met de kinderen van de boomgaard en de BTV gaan realiseren. Mirjam, Femke en Adrianne maakten een plan en waren er helemaal klaar voor. Helaas werkte het weer niet mee maar desondanks hebben 7 kinderen en stagiare Lucia insectenpotjes beschilderd, takjes verzameld en geknipt en is er een paal in de grond gegraven. Ondertussen waren er een paar vrijwilligers bezig om zaden te zaaien voor de bloemstroken in de boomgaard. Aan het einde van de ochtend stond er een paal in de boomgaard met fruitkistjes die gevuld kunnen worden met materiaal voor de insecten. De bloemen kunnen gaan bloeien, de bijen hebben voedsel en de bloesem van onze bomen kan worden bestoven.

Iedereen kan mee helpen de kistjes verder te vullen met bv oud riet, bamboe, vlinderstruikhout etc. Zodra ze vol zijn dan maken we ze dicht. En wellicht breiden we het uit met wel vier of vijf kistjes. Het ziet er nu al prachtig uit; het grote hotel langs de parkeerstrook en de luxe chalets in de bomen. En dat allemaal om er voor te zorgen dat de bijen het naar hun zin hebben in de boomgaard maar ook dat de kinderen het fijn vinden in de boomgaard. Zij gaan misschien wel de zorg voor onze bomen over een aantal jaren overnemen. Het was een hele fijne ochtend met een mooi resultaat, dat gaan we vast nog eens vaker doen.

Meer foto's hier..

Aanstaande zaterdag organiseren we een korte werkdag met aan het einde een Bloesemborrel om het begin van de lente te vieren.

We beginnen om 13:00 en gaan door tot ongeveer 16:00 met aansluitend een drankje.

 

 

In het voorjaar van 2016 hebben we op twee verschillende momenten bloemen ingezaaid in de rijen tussen de bomen. De bloemen dienen als groenbemester/bodembedekker, als voer voor bijen en andere insecten en natuurlijk om de boomgaard kleur te geven.

Het volgende overzicht geeft aan wat waar staat, alle rijen lopen van noord-zuid, dus haaks op de dijk.

Gele mosterd Phacelia

 

West kant

Rij Gewas Kleur Zaaidatum Bron Bijzonderheden
Rij A Adoptie Peren         
  Oude vegetatie van vorig jaar        
Rij B Adoptie Peren         
  Incarnaatklaver   14/5/2016  De Bolster  
Rij C Adoptie Peren         
  Blauwe Lupine    14/5/2016   De Bolster  Hier doorheen is Gele Lupine van eigen teelt 2014 gemengd.
Rij D Adoptie Appels         
  Zomertarwe   22/4/2016   ??  
Rij E Adoptie Appels         
  Oude vegetatie van vorig jaar         
Rij F Adoptie Appels         
  Luzerne    14/5/2016   De Bolster Ook wel Alfalfa genoemd
Rij G Adoptie Appels         
  Incarnaatklaver   22/4/2016   De Bolster  
Rij H Adoptie Appels         
  Mosterd    22/4/2016   De Bolster In het verlengde van en gesponsord door De Romeinse Tuin
Rij I  Adoptie Appels         
  Phacelia   22/4/2016   De Bolster  
Rij J  Adoptie Appels         
  Oude vegetatie van vorig jaar       Evt. later dit jaar nog frezen en inzaaien
Rij K  Adoptie Appels         
  Oude vegetatie van vorig jaar       Evt. later dit jaar nog frezen en inzaaien
Rij K  Adoptie Appels         

Oostkant 

 

Er worden dit jaar geen zonnenbloemen geplant door De Zonnebloem.

De gebruikte zaden, behalve de Zomertarwe, zijn van biologische oorsprong en gekocht bij De Bolster, De Bolderik of van eigen teelt.

Door alle stroken heen zijn ook Akkerbloemmengsels gezaaid voor de variatie.

 
Incarnaatklaver  Blauwe Lupine

Afgelopen zaterdag 12 maart verzorgde Michael Witjes van Landschapsbeheer Gelderland voor een 13-tal adoptanten de eerder aangekondigde snoeiïnstructie in de boomgaard.

Michael ondersteunt verschillende hoogstaminitiatieven in Gelderland -waaronder de hoogstambrigade van de BTV- en is ook betrokken geweest bij de selectie van boomrassen voor onze boomgaard. Hij kan zeer boeiend vertellen getuige ook het filmpje dat adoptant Daan van der Linde afgelopen zaterdag heeft gemaakt in de boomgaard.

De instructie was zeer boeiend maar tijd schoot tekort voor een goede theoretische basis. Daarom heeft Michael aangeboden tijdens een avondlezing dieper op theorie en achtergronden van het snoeien in te gaan.

Voor de snoeicursus in het veld was er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar maar voor de lezing kunnen we alle adoptanten uitnodigen! Kortom, een prima gelegenheid om de kennis over onderhoud en snoei van hoogstamfruitbomen bij te spijkeren. 

Lezing: "Snoeien van jonge fruitbomen op een beredeneerde wijze"

donderdag 31 maart, De Schuur (Hannesstraatje 2)
Zaal open 19:45, lezing van 20:00 tot uiterlijk 22:00

Naar boven