Tegen de Drielse dijk aan ligt een nu nog lege plek waar deze winter iets bijzonders gaat gebeuren. De stichting Hoogstamboomgaard Elderhof (i.o.) heeft van de gemeente Arnhem toestemming gekregen om er 200 fruitbomen te planten. Deze bomen kunnen worden geadopteerd door iedereen die zelf niet de ruimte heeft om er één in zijn achtertuin te hebben, maar wél eigen fruit wil plukken.

Wat een bijzonder idee: een fruitboom te planten in de boomgaard en daar dan zelf of samen met je gezin of vrienden voor zorgen. De stichting organiseert het planten, de bemesting en de snoei van je eigen boom. Je kunt een boom adopteren ter ere van een bijzondere gelegenheid, zoals de geboorte van een kind of kleinkind, maar ook het behalen van een examen of een verhuizing. Of gewoon omdat je zelf geen ruimte hebt voor een fruitboom maar wel je eigen hoogstamappels of -peren wilt telen en plukken. Het kost niet veel tijd, en je kunt er zo vaak naar toe als je wilt want het terrein is openbaar toegankelijk.


Adoptanten verbinden zich voor een langere tijd aan één of meerdere bomen. Een hoogstamfruitboom groeit in circa 10 jaar uit tot een volwassen boom. De oogst begint voorzichtig op gang te komen vanaf het derde jaar, maar kan uiteindelijk oplopen tot wel 250 kg per boom in een goed jaar. Deze oogst kun je verwerken tot moes, sap, cider, appelstroop en nog veel meer. Als de oogst uitbundig is zal de stichting activiteiten organiseren om de oogst te verwerken, zoals het laten komen van een mobiele sapfabriek.

De hoogstamboomgaard ligt op een prachtige plek tegen de Drielse dijk, vlakbij de historische boerderij Steenen Camer in Elderveld en het volkstuincomplex van Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld. De stichting heeft ook gekozen voor biologische teelt, waarbij geen gif of kunstmest wordt gebruikt.

Wat kost het ?

De stichting verwacht op basis van de huidige inzichten dat een boom ongeveer 30 tot 35 euro per jaar gaat kosten en dat je in het eerste jaar je eigen boom -die we collectief gaan inkopen- moet betalen. We publiceren binnenkort een lijst van geschikte rassen, met de prijzen per boom. Of er naast appel- en perenrassen ook nog andere fruitsoorten beschikbaar zullen komen, zullen we in een later stadium bekijken. Je krijgt van de stichting een contract, waarin de lusten (fruit plukken van eigen boom, genieten van groei en bloei) en de lasten (de contributie, plus één of twee dagdelen per jaar meewerken in de boomgaard, denk aan snoeien) staan vermeld.

Wat krijg je er voor terug?

De stichting zorgt voor het terrein, het maaien van het gras en de begeleiding van de zorg voor de bomen. Je kunt deelnemen aan een gezamenlijk te organiseren bloesem- en oogstevenement. Je leert van alles over de fruitteelt.
Je kunt je vanaf nu intekenen voor één of meerdere fruitbomen via ons digitale inschrijformulier

{xtypo_button2}Inschrijfformulier{/xtypo_button2}

Deze voorinschrijving is nog geen contract. We zullen omstreeks begin 2013 aangeven hoeveel mensen een boom hebben geadopteerd en dan onze aanpak uit de doeken doen, inclusief de definitieve prijzen. Er volgt dan snel een contract, waarop ondertekening kan volgen.
We kunnen de boomgaard gaan inrichten op het moment dat er minstens 100 bomen geadopteerd zijn. Maak dit initiatief dus ook bekend bij buren, vrienden en kennissen zodat we dit aantal zo spoedig mogelijk bereiken!

Naar boven