Op een zonnige zaterdag 8 maart zijn Jasja Dekker en ik op mossen en korstmossenjacht gegaan. Op Op de bast van de oude perenbomen hebben zich kleurrijke kleine minilandschapjes ontwikkeld die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Het meenemen van een loupe is daarbij geen overbodige luxe. De  mossen die op de meer schaduwrijkere en vochtige plekken van de boom groeien zijn het gewoon dikkopmos, boomsnavelmos, fluweelmos en het gesnaveld klauwtjesmos. De grijze haarmuts en de voor het rivierengebied zeldzamere slanke haarmuts houden wel van wat meer zonnige plaatsen en zijn meer te vinden tussen de korstmossen.

De korstmossen zijn echte zonaanbidders. De korstmossen die zijn aangetroffen zijn het groot dooiermos, kapjesvingermos, heksenvingermos, vliegenstrontjesmos en rond schaduwmos. De aangetroffen korstmossoorten zijn kenmerkend voor een omgeving met een hoge stikstofbelasting uit de lucht. De stikstof slaat neer op de bast van de perenboom en de mossen/korstmossen leven hiervan.

De korstmossen en mossen zijn in Elderveld veel terug te vinden op bomen, daken, muurtjes enz. Ook op plaatsen waar vogels regelmatig hun poep laten vallen wat zorgt voor extra eten, jammie! Deze korstmossoorten  zijn van oorsprong dan ook mossen van vogelkolonies. Ze zijn in Nederland zo algemeen geworden door de stikstofdepositie afkomstig door intensieve landbouw en verkeer.

Jasja heeft foto’s gemaakt waarop de mossen en korstmossen te bewonderen zijn. De foto’s vind u hier.

Femke Sietzema

Naar boven