Wat is ons doel?

Het omvormen van een oude en vervallen laagstamfruitboomgaard tot een mooie parkachtige hoogstamboomgaard, die openbaar toegankelijk is en buurtbewoners en geïnteresseerden samenbrengt.

Waar?

De hoogstamboomgaard ligt op een prachtige plek tegen de Drielse dijk, vlakbij de historische boerderij Steenen Camer in Elderveld en het volkstuincomplex van Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld.

Wie zijn jullie en waarom doen jullie dit?

Wij zijn allemaal omwonenden. We doen dit omdat we het belangrijk vinden in een mooie, groene omgeving te wonen en belang hechten aan natuur en  eerlijk voedsel. Daarom hebben we  gekozen voor biologische teelt, waarbij geen gif of kunstmest wordt gebruikt.  De stichting heeft geen winstoogmerk, we doen dit omdat we het belangrijk én leuk vinden!

Hoe organiseren jullie deze boomgaard?

De stichting Boomgaard De Steenen Camer heeft in overleg met de gemeente Arnhem meer dan 200 fruitbomen geplant. Het merendeel van deze bomen is geadopteerd door buurtbewoners en Arnhemmers die ons initiatief een warm hart toedragen. De stichting organiseerde de aanplant. Adoptanten zijn in principe zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun eigen boom maar in de praktijk wordt het onderhoud, snoeien en bemesting van de bomen samen met onze adoptant-vrijwilligers gedaan.

Wat kunnen adoptanten verwachten?

Adoptanten verbinden zich voor een langere tijd aan één of meerdere bomen. Een hoogstamfruitboom groeit in circa 10 jaar uit tot een volwassen boom. De oogst begint voorzichtig op gang te komen vanaf het derde jaar, maar kan uiteindelijk oplopen tot wel 250 kg per boom in een goed jaar. Deze oogst kun je verwerken tot moes, sap, cider, appelstroop en nog veel meer. Als de oogst uitbundig is zal de stichting activiteiten organiseren om de oogst te verwerken, zoals het laten komen van een mobiele sapfabriek.

 


Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

voorzitter: Gerard Litjens ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

secretaris: Joost Vlaming ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

Naar boven